• Omschrijf jezelf in drie woorden.

Gepassioneerd, Chaotisch, Leergierig.

  • Wat weten maar weinig Kishido-leden van je?

Toen ik klein was had ik een hekel aan sport.

  • Waar (en eventueel met wie) woon je?

In een studio op de Breestraat in Leiden.

  • Wanneer ben je begonnen met karate en herinner je je nog waarom?

Mijn “karatereis” begon in 2009. Ik was 17 en had twee keer een nare ervaring gehad in Leiden. Ik was een keer aangevallen tijdens uitgaan en een jaar daarna nogal gewelddadig overvallen. Een zelfverdedigingscursus van school had me daar weinig geholpen, dus ik ging op een vechtsport. Na wat rondvragen werd het karate. Na een half jaar was ik eigenlijk vergeten waarom ik begonnen was en zat ik diep in de rabbit hole van karate.

  • Leukste onderdeel van karate?

Dit is erg moeilijk kiezen. Ik ben eigenlijk gewoon erg blij met alle onderdelen die er in karate zitten. Ik zou het liefst zeggen dat het de harmonie is tussen alle onderdelen die het zo mooi maakt. Alleen maar kihon lopen zou op den duur saai worden, alleen maar kata of kumite idem. Maar juist omdat je vordert in je kata, zit er progressie in je kata, wordt je kumite natuurlijker en zie je vaker creatieve bunkai opdoemen.

  • Welk karatemoment was voor jou een overwinning?

Mijn allereerste keer kumite. Het besef dat je al die tijd tóch de middelen hebt om je te verweren. Dit blijft een terugkerend ding. De stelselmatige overwinning van de innerlijke vijand.

  • Welke eigenschap/karaktertrek helpt jou het beste op jouw do/weg om een goede karateka te worden?

Ik ben naast karateka ook een mens met ADHD. Dat staat te boek als een leerprobleem. Maar wanneer je iets vindt wat je dan écht leuk vindt, moet je het ook elke dag doen. Dit heeft mijn ontwikkeling geholpen in het begin. Ik heb dit met veel dingen gehad, maar eigenlijk is martial arts het enige ding in mijn leven wat de aandacht blijft vasthouden.