Binnen het hedendaags karate wordt er veel nadruk gelegd op stijl (kihon en kata) en semicontact-kumite. Het zelfverdedigingsprincipe, zowel mentaal als fysiek, is wat naar de achtergrond gedrukt. De karateka beoefent allerlei technieken vanuit een basisvorm. Doel is om de technieken in te slijten, door het veelvuldig beoefenen van deze basisvormen. Voor praktische zelfverdediging zijn deze oefenvormen echter minder geschikt. Om ze geschikt te maken als zelfverdediging moeten kihon en kata vertaald worden naar de praktijk.

Een voorbeeld:

Bij de kihon, kata en kumite trek je je vuist richting de heup om je heup te laten roteren. Je hebt een grote stand en je bovenlichaam staat recht. Allemaal stijlkenmerken. Doel is om een perfecte lichaamscontrole en technische beheersing te laten zien. In een noodsituatie buiten de dojo is het echter niet raadzaam om een diepe stand aan te houden en je terugtrekkende vuist in je heup te plaatsen. Je wilt immers snel kunnen bewegen als die ene perfecte stoot toch net niet aankomt. Je wilt dekking hebben voor je hoofd voor het geval je een klap terug krijgt. Je gaat dus minder diep staan en de terugtrekkende hand plaats je naast je hoofd.

Maar….

Je roteert wel je heup en je draait bij die stoot je vuist zo, dat je hand niet breekt bij impact. In een praktische vertaalslag staan de elementaire karateprincipes dus centraal en wordt de stijl wat meer naar de achtergrond geplaatst.

Bij Kishido besteden we aandacht aan karate als zelfverdediging. Dit doen we op een respectvolle manier met elkaar in diverse oefenvormen waarbij één iemand aangeeft en de ander zich verdedigt. Naar gelang het niveau stijgt, kan het contact naar elkaar toe worden opgevoerd. Ook is het mogelijk om bij Kishido op een bokszak te trainen om te voelen wat de impact van een stoot of trap is, als je deze volledig uitvoert.

Bij karate als zelfverdediging komen elementen aan de orde die herkenbaar zijn in andere vormen van zelfverdediging zoals (kick-)boksen en Mixed Martial Arts (MMA). Hoewel MMA en kickboks-elementen bij Kishido terugkomen in de/sommige lessen, staat karate centraal. Zelfverdediging wordt niet beoefend in een wedstrijdvariant met een winnaar of verliezer.

Vragen over karate als zelfverdediging bij Kishido? Laat het ons weten!