Karate bestaat uit Kihon, oftewel basistechnieken. En daarnaast uit Kumite, het vechtonderdeel. Karate is een zelfverdedigingssport. Dat betekent dat een karateka nooit de eerste aanval zal doen. In het Japans schreef grondlegger Funakoshi daarover Karate ni sente nashi: “Karate kent geen eerste aanval”. Een karateka verdedigt zich alleen bij een aanval. Maar dan wel op een manier waarbij de tegenstander in een keer uitgeschakeld wordt. Met andere woorden, een karateka blokkeert een aanval en geeft een tegenaanval terug.
Met kihon leer je om je lichaam zodanig te gebruiken dat je de technieken goed uitvoert. Karate is daarom ook een kunst, een martial art. Je moet niet simpelweg een aanval kunnen pareren, maar dat op de juiste manier doen. En daarna moet je ook nog in staat zijn om een tegenaanval te geven. Voor ons betekent kihon de weg naar perfectie. Zelfs na 34 jaar trainen leren we nog steeds hoe een bepaalde techniek beter kan.
Alle niveau’s bij elkaar
Bij Kishido trainen we dan ook met alle niveaus bij elkaar, van beginner tot 4e dan. Voor een beginner is het van belang om een techniek uit te kunnen voeren, bijvoorbeeld een hoge verdediging. Een beginner leert vooral hoe de beweging uitgevoerd moet worden: waar begint de verdediging en wat is de eindpositie van je arm.
Naarmate je langer traint leer je om de beweging krachtiger en sneller uit te voeren. Hierbij is de inzet van de heup erg belangrijk. Een getrainde karateka kan een hoge wering razendsnel inzetten zonder een voorbeweging te maken. Elke voorbeweging verraadt immers aan de tegenstander wat je van plan bent. Het is een ontspannen beweging met een krachtige spanning als eindpunt om een stoot te kunnen pareren. Om zoiets te bereiken ben je jaren aan het trainen. Het mooie hiervan is dat je deze techniek dus met iedereen kan oefenen, ieder op zijn/haar eigen niveau.
Karate heeft veel technieken; verschillende verdedigingen, stoten, trappen etc. Deze moeten allemaal tot in de perfectie uitgevoerd worden. Balans, timing en verplaatsing zijn belangrijk om een techniek goed uit te voeren. Wij trainen zulke technieken vaak op een kihonmanier, dus tegen een denkbeeldige tegenstander, maar we werken ook graag met een partner. Heel nuttig omdat je van elkaar leert.
Ook aandacht voor hikite, kime, embu en bunkai
Uiteraard is er ook aandacht voor de gevorderde karateka. Kihontechnieken worden dan uitgebreid met combinaties, dus niet meer een enkele techniek. Ook meerdere technieken uitgevoerd door één arm of been behoren tot het arsenaal van de gevorderde karateka. Hikite, kime, balans, verplaatsingen en standen, zijn onderdelen waar veel aandacht aan besteed wordt bij Kishido. Bij Kishido trainen we traditioneel Shotokankarate. Een standaard training bestaat uit warming-up, kihon, kata en kumite. Kihon kan je zien als belangrijkste onderdeel: wanneer je alle technieken goed beheerst, zien de kata’s er strakker en mooier uit en zal kumite je ook beter afgaan. Kishido karate heeft ook ruimte voor andere karate toepassingen zoals embu, bunkai en zelfverdediging.