“Als je goed grenzen kunt stellen en zelfvertrouwen hebt, dan is het toepassen van fysieke weerbaarheid vaak niet eens nodig.”

Weerbaarheid

Weerbaarheid geef je je kind graag mee als ouder. En die weerbaarheid is een belangrijk onderdeel van karate. Bij karate leren kinderen technieken die bijdragen aan fysieke weerbaarheid, maar weerbaarheid is natuurlijk niet alleen fysiek. Een goede mentale weerbaarheid is van een nog groter belang. Karate is uitermate geschikt om kinderen te leren grenzen te stellen en zelfvertrouwen te geven. Als je goed grenzen kunt stellen en zelfvertrouwen hebt, dan is het toepassen van fysieke weerbaarheid vaak niet eens nodig.

Samenwerken

Karate stimuleert daarnaast samenwerken. Een vaak gehoorde opmerking is dat teamsport beter is voor de ontwikkeling van een kind dan een individuele sport. Karate train je individueel, maar beoefen je samen. Samen oefeningen met elkaar doen waarbij echt fysiek contact plaatsvindt, kan alleen maar worden uitgevoerd in goede harmonie en samenwerking.

Discipline

Ook een niet onbelangrijk pluspunt van karate voor een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen is dat ze discipline leren. In de trainingszaal (dojo) zijn de regels voor iedereen gelijk. Respect naar elkaar en de leraar vormt de basis. Alle kinderen dragen dezelfde witte karate kleding; kinderen kunnen zich dus niet afzetten tegen anderen vanwege onderscheidende outfit. De karate-oefeningen zijn vastomlijnd en gegoten in een programma dat structuur en herkenbaarheid biedt.

Fysieke ontwikkeling

Een laatste punt betreft fysieke ontwikkeling. Karate is goed voor een totale fysieke ontwikkeling. Armen, benen, rug en heupen worden getraind. Ook levert karate een positieve bijdrage aan motorische ontwikkeling en het ontwikkelen van reflexen.

Wat biedt Kishido?

Bij Kishido leren we kinderen vanaf de eerste les karate. Dus we beginnen meteen met echte technieken en ook met het benoemen van de Japanse benaming van de technieken. Uiteraard doen we dit spelenderwijs, maar we benadrukken dat wat de kinderen leren, ook echt karate is.

Binnen Kishido zijn altijd minimaal 2 leraren aanwezig. Naar gelang de gesteldheid van de groep, splitsen we deze op zodat we zo veel mogelijk individuele aandacht kunnen geven. Ouders mogen komen kijken. Karate heeft iets mystieks, maar is zeker niet geheimzinnig. Onze ervaring is dat kinderen niet worden afgeleid door ouders. Wel vragen wij van ouders dat zij zich afzijdig houden van hun kind en de les, tenzij de dienstdoende leraar anders verlangt.

Handbeschermers en bitje verplicht

Kinderen bij Kishido doen aan sparren (het vrije karategevecht). Hiervoor dient een kind voor de veiligheid minimaal karatehandschoenen en gebitbescherming te dragen. Beenbeschermers zijn optioneel. Met kinderen wordt nog niet vrij karate gedaan met scoren op het hoofd. Hiervoor is de controle vaak nog niet goed genoeg ontwikkeld, met ongewenste gevolgen als mogelijk resultaat. Bij Kishido hebben we geen cultuur waarin we talent zoeken en trainen voor karatewedstrijden.

Valbreken

Een afsluitend punt dat kinderen leren bij karate Kishido is valbreken. Dit lijkt een beetje vreemd, aangezien valbreken (het leren vallen zonder blessures) centraal staat in een andere budosport (zelfverdediging met oorsprong uit Japan), namelijk judo. Binnen Kishido zijn wij van mening dat kinderen die karate beoefenen, ook moeten kunnen valbreken. Dit kan lelijke blessures voorkomen, zowel binnen maar zeker ook buiten de zaal.

Heeft u vragen over karateles voor kinderen bij Kishido? Laat het ons weten!